Leonardo op uitstap

Met de zesdes naar Taizé.

Een echte beleving: Taizé

Van 8  tot 11 september ging een aantal leerlingen van het zesde jaar naar Taizé . Dit was volledig vrijwillig en de leerlingen die mee gingen, hebben er een fantastische tijd beleefd. Om een beetje meer te begrijpen wat Taizé inhoudt, hebben we twee leerlingen uit 6WW, Floor Guldemont & Jasper Veelhaver, geïnterviewd.

 

Hoe zag een dag er uit voor jullie?

Je werd gewekt om zeven uur ’s ochtens door kerkklokken. Dat werd dan gevolgd door een viering, zo zijn er een drietal vieringen per dag. Je zit dan met een 800 à 900 man in een kerk en iedereen heeft een boekje met liedjes en zingt mee. Tijdens elke viering werd er 9 minuten stilte gehouden. Eerst leek dit heel bizar, maar op den duur werd dit een zenmoment en kreeg je echt een samenhorigheidsgevoel. Er werden ook lezingen gehouden: dat was een pater die een bijbeltekst uitlegde. Die tekst was vaak heel mooi en had veel betekenis als je niet letterlijk neemt wat er gezegd werd. De pater legde de tekst uit, maar hij las die niet voor, dat werd gedaan door verschillende mensen uit verschillende landen: die lazen de tekst voor in hun eigen taal. Je begreep meestal niet wat die persoon zei, maar je kon de tekst wel volgen in jouw eigen taal. Na de avondmis had je Oyak, daar kon je iets gaan drinken of pannenkoeken eten. Achter Oyak was er een overdekte ruimte. Er waren daarnaast wel altijd mensen die gitaar kunnen spelen en dan begon iedereen te zingen. Dat waren de meest willekeurige liedjes; volksliedjes uit verschillende landen, maar evengoed hebben zelfs ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis gezongen. Er waren ook altijd activiteiten waar je vrijblijvend naartoe mocht gaan. Alle dingen tussenin de gebeurtenissen en de mensen die je leert kennen maken het leuk. Er was ook een stilte tuin, een klein riviertje en een klein winkeltje. In dat winkeltje hebben we allemaal een ketting gekocht die door de broeders daar gemaakt is. Iedereen heeft deze elke dag aan, het is een leuk souvenir dat ons allemaal doet denken aan de leuke tijd die we hebben gehad in Taizé.

 

Hoe verliep het eetgebeuren?

Tijdens het eten was het aanschuiven in twee of drie rijen, wat een beetje lang duurde omdat we met zoveel daar waren. Er was gelukkig een animator aanwezig tijdens het aanschuiven. Dat maakte het wat leuker. Er was niet veel eten, maar eigenlijk deed dat er niet toe. Tijdens het eten werden er dan groepjes gevormd met andere landen: er waren Duisters, Portugezen, Ieren,…

 

Hoe sliepen jullie?

We hadden allemaal tenten mee en we moesten die dan in een grote cirkel zetten. We sliepen maximum met drie per tent, dat was de afspraak. Er was echt een leuke sfeer tijdens de opzet. Het begon te regenen maar dat maakte niemand uit. We zijn gewoon de regendans beginnen te dansen! Zelfs de hagel een paar minuten later kon de sfeer niet verpesten. De natte pyjama’s en slaapzakken hoorden er dan natuurlijk ook bij.

 

Hebben jullie kennis gemaakt met nieuwe landen en culturen?

Ja, er waren veel verschillende mensen aanwezig. Velen waren gelovig, maar je moet niet gelovig zijn om mee te gaan. We hebben gedanst en gezongen met Duitsers, we hebben spelletjes gespeeld met Portugezen, we hebben naar de sterren gekeken met Fransen,… Er was zelfs iemand die helemaal uit Oostenrijk naar Frankrijk liftte om aanwezig te kunnen zijn.

Waarom zijn jullie meegegaan?

Jasper: Ik ben meegegaan omdat mijn broer ook is geweest (Jasper).

Floor: Ik ging mee omdat ik dacht ‘Leuk, geen lessen!’ en ‘Leuk, het is in Frankrijk!’ Maar uiteindelijk is het niet de bedoeling dat je meegaat omdat je lessen wil missen. Je gaat mee voor de belevenis. Je moet daarna ook een paar lessen inhalen en dat is eigenlijk niet evident.

 

Zijn er nu dingen veranderd voor jullie?

Floor: Materiële dingen en uiterlijke schoonheid zijn niet zo belangrijk meer. Ik hecht nu meer belang aan de kleine dingen.

Jasper: Ik ben poëzie beginnen schrijven, ik heb er mijn passie in gevonden. De interesse was er al, maar na Taizé is die verdiept. We zijn gelukkiger geworden, niet per see geloviger, maar sommige mensen wel. Je hebt ook een andere kijk op het leven, we relativeren nu de erge dingen in het leven.

 

Hebben jullie nog iets te zeggen tegen de mensen die volgend jaar zouden kunnen gaan?

Wij hebben het niet ervaren als een godsdienstreis. Iedereen mag er naartoe, het maakt niet uit waarin je gelooft. Zelfs als je niet gelovig bent, ben je welkom. Je moet alleen maar gaan als je wilt, maar als je twijfelt, ga dan gewoon mee! Zeker als je een gevoel wil hebben van samenhorigheid. Iedereen accepteert jou daar en je leert zo jezelf te accepteren. De groepssfeer is moeilijk met iets te vergelijken, maar je maakt er vrienden voor het leven. Je leert er ook mensen kennen die dichterbij zijn dan dat je denkt, bijvoorbeeld mensen uit Aalst.