IKSO goes abroad !

IKSO-leerling gaat op taalreis naar New York

Ayla in New York

Ayla is een laatstejaarsstudente humane wetenschappen op IKSO. Enkele weken geleden, rond de kerstperiode, trok zij voor vier weken op taalreis naar New York. Ze ondernam deze reis met behulp van EF, een internationaal taalonderwijsbureau dat studenten wereldwijd de kans geeft om in het buitenland te studeren. Wij kregen de kans om Ayla enkele vragen te stellen over haar reis.

 

 

Welke lessen heb je gevolgd?
Er was keuze tussen verschillende cursussen. Ik volgde de algemene cursus. In totaal had ik ongeveer 16 uur per week les, maar een uur duurde daar wel 80 minuten, wat ik wel lang vond. Ik kreeg tijdens de week 7 uur Engelse les. Verder had ik ook 2 lesuren ‘projects’. Dat was eigenlijk iets heel vreemds. We kregen gewoon een papier met daarop een taak waar we aan moesten werken en die we op het einde van de les moesten indienen. Verder waren er ook keuzevakken. Je moest vooraf laten weten wat je interesses waren en wat je graag wou bereiken met de cursus. Ik had laten weten dat ik graag mijn spreek- en taalvaardigheid wou verbeteren. Ik heb dan de eerste twee weken schrijven als keuzevak gehad en de andere twee weken grammatica. Ook kregen we soms les in een aula, waar we dan echt met vijfhonderd mensen zaten. We kregen toen bijvoorbeeld les over New York en bespraken de geschiedenis van New York.

 

 

Volgde je deze lessen in een Amerikaanse school?
Neen. De campus waar de lessen plaatsvonden, was van EF zelf. Ik zat dus niet op een Amerikaanse school. De meeste van mijn medestudenten waren dan ook geen Amerikanen.

 

 

Vind je dit achteraf gezien een goede manier om een taal te leren?
Ja, zeker! De lessen helpen je echt vooruit. Bovendien is het zo dat je ergens bent waar niemand jouw taal spreekt, dus je bent eigenlijk verplicht om Engels te spreken. Op die manier leer je vlot veel dingen bij. Verder is het ook zo dat weinig mensen op de campus Engels als moedertaal hebben. Hierdoor ligt de drempel soms ook lager om Engels te spreken. Iedereen is namelijk aan het leren, dus fouten maken kan helemaal geen kwaad.

 

 

Wat is je tofste ervaring?
Dat is een heel moeilijke vraag! Ik heb zoveel toffe momenten beleefd. Als ik er dan toch eentje moet kiezen was het toch wel mijn uitstap naar Brooklyn. Het is zo dat je elke les volgt met andere mensen. Er zijn dus geen vaste klassen. Ik zat net in een nieuwe klas en leerde daar enkele mensen kennen die vroegen of ik zin had om mee te gaan naar Brooklyn. Ik kende die mensen amper, maar besloot toch om met hen mee te gaan. Daar heb ik absoluut geen spijt van! Het was een supertoffe ervaring en ik heb heel mooie dingen gezien. Zo hebben we bijvoorbeeld over de Brooklyn Bridge gewandeld en bezochten we Chinatown en Little Italy.

 

 

Heb je beroemde mensen ontmoet?
Oud en nieuw heb ik gevierd op Times Square en daar liepen heel veel beroemdheden rond. Zo heb ik onder andere Maroon 5, Snoop Dogg, Christina Aguilera en Post Malone van dichtbij kunnen aanschouwen. Dat was echt superzot!

 

 

Had je ook minder toffe ervaringen?
Tijdens de periode dat ik in New York was, was het zomervakantie in Zuid-Amerika. Er waren dus heel veel mensen van Zuid-Amerika op de campus en zij spraken allemaal Spaans. Ik had op een bepaald moment een groepje vrienden gemaakt en iedereen sprak Spaans behalve ik. Onderling spraken zij dus voortdurend Spaans met elkaar en dat gaf mij soms een buitengesloten gevoel. Het was waarschijnlijk niet hun bedoeling, maar toch voelde ik me zo. Ik heb dan maar besloten een beetje afstand te nemen van dat groepje.

 

 

Was het een droom om naar Amerika te gaan?
Mijn droom was vooral om alleen op reis te gaan. Dat ik naar Amerika trok, was eerder toeval.

 

 

Hoezo?
Al sinds vorig jaar zat ik met het idee in mijn hoofd om dit soort reis te maken. Oorspronkelijk wou ik graag ergens heen gaan waar ze Frans spreken omdat mijn Frans slechter is dan mijn Engels en daar dus nog wat meer werk aan is. Ik heb heel wat dingen opgezocht en kwam uiteindelijk bij EF terecht. Het enige land waar zij Frans aanbieden, is Frankrijk, maar ik wou liever iets verder van huis weggaan. Toen ben ik op zoek gegaan naar andere organisaties, maar uiteindelijk kwam ik toch terug bij EF terecht omdat zij je de mogelijkheid geven om zelf je periode te kiezen. Op die manier hoefde ik maar een week school te missen. Eerst had ik het idee om naar Boston te gaan, maar aan de telefoon vertelde een medewerker mij dat daar vooral mensen ouder dan 25 jaar naartoe gaan. Ze zij dat New York of Miami een beter keuze was voor mijn leeftijd. Ik heb mij dan even verdiept in de culturen van beide steden en koos uiteindelijk voor New York omdat dat toch wel een klassieker is en ik dat absoluut een keer wou gezien hebben in mijn leven. Ik heb achteraf geen spijt van mijn keuze. Ik zou het zelfs zo opnieuw doen.

 

 

New York was dus de moeite?
Zeker! Het is daar supermooi en leuk! Je doet echter wel best eerst wat opzoek werk voor je erheen gaat. Er zijn namelijk ook dingen die je liever wil ontwijken. Er zijn bijvoorbeeld heel veel daklozen die letterlijk vuilnisbakken overhoop halen op zoek naar eten. Dat heeft mij wel heel erg geraakt. Verder moet je ook opletten voor zakkenrollers. Op Times Square bijvoorbeeld zijn er vaak verklede mensen die met toeristen op de foto gaan, maar ondertussen proberen ze van jou te stelen. Dat zijn wel dingen die je moet weten.

 

 

Wil je zelf nog iets toevoegen? Leuke anekdotes, grappige gebeurtenissen, … ?
Ik heb eigenlijk iets heel vreemds meegemaakt. Het was midden in de nacht, ik lag te slapen en plots klopte er iemand heel luid op de deur van mijn kamer en riep: “Security, security!”. Vervolgens opende ik de deur, waarna ik werd beschuldigd van het opzettelijk laten afgaan van het brandalarm. Op de bewakingsbeelden die ze me toonden, waren twee meisjes te zien die het brandalarm indrukten en een van hen leek heel erg op mij. De brandweer was ter plaatse gekomen en een heel gebouw was geëvacueerd. Deze meisjes moesten als vergoeding elk zesduizend dollar betalen. Ik was even in paniek, want ik had daar helemaal niet mee te maken. Uiteindelijk is het toch goedgekomen en hadden ze door dat ik het niet was.

 

 

Bedankt voor het interview!