IKSO volgt oud-leerlingen!

Hoe doen onze oud-leerlingen het?

Leerlingen van IKSO bloeien open

In juni 2018 poseerden ze fier met hun diploma in de hand. Na zes jaar IKSO waren ze afgestudeerd!

 

Met veel goesting gingen ze elk een nieuw avontuur tegemoet. Deze toekomstige leerkrachten, kinesisten en managers smeten zich vol overgave op hun boeken, maar maakten toch nog even tijd voor een interview. Wij vroegen hen naar hun beste momenten op IKSO en naar hun nieuwe ervaringen. Hieronder leest u de ervaringen van Geoffrey, Lennert, Arne en Jade.

 

We stellen ze voor!

Geoffrey, toekomstig project-manager.

Lennert, toekomstig kinesist.

Jade,  toekomstig lerares Engels/geschiedenis.

Arne, toekomstig  informaticus.

 

Wat was je beste moment op IKSO? 

 

Geoffrey: ‘Één moment kiezen gaat niet echt lukken, ik heb veel leuke momenten beleefd in Ikso. Vooral met onze vriendengroep was het zeer leuk. Akkoord, we kwamen dan wel af en toe een beetje te laat, maar we slaagden er toch in een diploma te halen.’

Lennert: ‘ De beste momenten waren ongetwijfeld alle skireizen die ik heb beleefd met Ikso, die waren gewoon fantastisch.’

Jade: ‘De schoolreizen, 100-dagen, grappige momenten in de klas,…’

Arne: ‘De eindejaarsreis naar Rome, daar hebben we ons een hele week enorm geamuseerd’

 

Zijn er dingen die je mist aan IKSO? Wat zou je graag naar de campus meenemen? 

 

Geoffrey: ‘Wat ik aan Ikso mis, is de rust. Met rust bedoel ik dat er, achteraf gezien, niet te veel taken waren, dat het niet te moeilijk was. Er bleef tijdens het weekend tijd over om uit te gaan en te ‘boiten’. Het was een mooie tijd. Tegenwoordig is het wat anders. Wat ik nog het meeste mis aan Ikso is het sociaal contact met mijn vrienden.  Maar uiteindelijk ben ik toch blij dat ik in het hoger onderwijs zit. Deze manier van lesgeven ligt me meer.’

Lennert: ‘Eigenlijk vrijwel alles, maar vooral het gevoel dat je thuiskwam en er tijd overbleef om de zetel in te duiken zonder je al te veel zorgen te maken over toetsen of huistaken. Kortom, het goede leventje van het secundair.’

Jade: ‘Ik mis mijn oude klas, en de vrije tijd die ik had. En soms mis ik zelfs enkele leerkrachten.’

Arne: ‘Het weinige huiswerk en het goede contact met mijn medeleerlingen’

 

Wat zijn de grootste verschillen tussen IKSO en het hoger onderwijs? 

 

Geoffrey: ‘Een belangrijk verschil is dat je in Gent (of in elke studentenstad) leert dat er veel verleidingen zijn. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. De lespakketten zijn veel groter (waardoor men anders kijkt naar wat men in het humaniora moest verwerken) en als je in de hogeschool je enige evaluatiemoment verprutst, mag je in de mooie maand augustus terugkeren. Tof!’

Lennert: ‘Qua lessen verandert er niet zoveel, de stap naar het hoger onderwijs wordt volgens mij heel zwaar overdreven, maar vooral de sfeer rondom alles is anders. In het hoger ga je je vrienden veel minder zien en ook gaat alles wat saaier verlopen.’

Jade: ‘De leerstof! Indrukwekkend. Dit is echt geen leugen… En de lessen, soms duurt een schooldag 2 uur, soms 8 uur. De lesblokken zijn bij ons 4 uur lang in plaats van 50 minuten.’

Arne: ‘Je hebt veel meer vrijheid, je moet nu zelf alles beginnen uitzoeken.’

 

Wat is het beste aan studeren aan de hogeschool of universiteit? 

 

Geoffrey: ‘Het beste aan hoger onderwijs is toch dat je eens mag skippen. Gebruik die tijd wel nuttig als je skipt en maak dus niet de grote Netflix-fout die ik gemaakt heb. Wat ook super is, is dat je wereld echt opengaat. Je leert enorm veel mensen kennen (de ene al wat leuker dan de andere). Je sociale leven krijgt ook een boost.

Lennert: ‘Vrijheid. Geen huistaken die je minder liggen, geen boeken moeten lezen die je niet interesseren.’

Jade: ‘Je leert nieuwe mensen kennen, en als de les gedaan is en je wilt nog niet naar huis, dan ga je gewoon de stad in met de vriendengroep.’

Arne: ‘De vele feestjes die er worden gehouden op woensdag en op vrijdag!’

 

Hoe verlopen de examens? 

 

Geoffrey: ‘De examens waren moeilijk, maar het is uiteindelijk wel goed verlopen. Ik heb echt veel geleerd en mijn best gedaan. Het is zoals ik al zei wel echt moeilijk, want je moet leren tijdens de “kerstvakantie” en dat is toch lastig. De blok duurt echt lang. Maar je moet voor de blok al samenvatten, anders kan je die leerstof nooit in je hoofd proppen.’

Lennert: ‘Niet fantastisch maar toch redelijk, ik denk dat dit vrij normaal is als je voor de eerste keer examens hebt aan de universiteit, dus het kan alleen maar verbeteren! ;)’

Jade: ‘Mijn examens zijn nog maar pas gestart’

Arne:’Geen commentaar.’

 

Heb je de examens goed gevierd? 

 

Geoffrey: ‘Ik heb ze nog niet goed gevierd, maar ben bezig ze te vieren. De dag van mijn laatste examen was ik namelijk bob, dus dan drink je niet (wijze levensles). Ik begin pas 11 februari opnieuw met de lessen, dus nog tijd genoeg.

Lennert: ‘Na mijn laatste examen neem ik direct de bus naar Frankrijk en ga daar genieten met mijn vrienden van de sneeuw en mijn snowboard. Aan vieren heb ik geen nood, nu wil ik enkel rust.’

 

Tot slot, hebben jullie nog een tip voor ons?

 

Geoffrey: ‘Een tip? Ik zal eerst de belangrijkste tips meegeven voor de school zelf: begin echt op tijd aan taken en examens. Eens je een les overslaat, wordt de verleiding om het meerdere keren te doen te groot. Veel groetjes van je kapoen en heel veel succes nog!’

Lennert: ‘De eerste maand kan je het rustig aan doen, maar begin na je eerste maand zeker al met leren en na te kijken! Dit is een fout die ik gemaakt heb in het eerste semester, dus zeker en vast op tijd beginnen leren! Maar mijn grootste tip voor jullie is : geniet met volle teugen van je resterende jaren op IKSO, jullie beseffen niet hoe goed jullie het daar hebben.’

Jade: ‘Haal je rijbewijs voor je begint te studeren… daar is echt geen tijd voor op de hogeschool / universiteit en vat je leerstof al eens goed samen voor je de examenperiode begint.’

Arne: ‘Probeer zoveel mogelijk zelfstandig en regelmatig te leren.’