IKSO kookt!

Leonardoproject koken

20 jun · Lotte Sunaert

Leonardo: koken

Om jullie een klein zicht te geven op wat onze leerlingen buiten de lesuren doen, gingen wij op bezoek bij het Leonardoproject van mevrouw Saartje en mevrouw Rombaut. Zij leerden de leerlingen van de eerste graad dit jaar koken!

Mevrouw Saartje: Binnen het kader van Leonardo gaan leerkrachten elk jaar op zoek naar activiteiten die ze zelf kunnen geven. Mevrouw Rombaut en ik koken graag en we dachten eraan om dit te proberen, maar wel enkel in kleine groepjes. Uiteindelijk keken we waar de leerlingen het meeste interesse in hadden. Dat was dan vooral spaghetti, pizza of chocomousse. Dan hebben we een kalender gemaakt. Een keer per maand kwamen we samen om dan te koken wat de leerlingen zelf hadden gekozen. De leerlingen konden zich wel inschrijven per activiteit, dus als ze enkel chocomousse wilden maken, moesten ze niet per se ook spaghetti maken. De kalender ging terug naar de leerlingen en dan konden ze zich inschrijven per activiteit. Maandelijks waren er groepjes van maximum 15 leerlingen met wie we op woensdagnamiddag samenkwamen. Ze moesten zelf ook voor wat materiaal zorgen, ze hielpen poetsen nadien, enz.
Nu, op het einde van het schooljaar, maken wij een boekje met alle recepten die we gemaakt hebben en alle leerlingen van ons project krijgen zo’n boekje. Voor de laatste keer maken we taart en nodigden de leerlingen hun familie uit om samen een stukje taart te eten. Er zijn leerlingen die al wat ervaring hebben, maar er zijn ook leerlingen die niet eens met een weegschaal kunnen werken, dus het is wel leuk dat ze ook van elkaar kunnen leren.”

We interviewden natuurlijk ook de leerlingen om hun ervaringen tijdens de kooklessen met ons te delen. 

Arne Scheerlinck – 2T

“Ik vind meerdere dingen leuk aan koken. Mijn papa is kok en ik vind het leuk om hem een handje te helpen. Ik heb vandaag gekozen om taart te bakken. Ik help mijn mama en papa thuis ook met gerechten te bereiden. Ik heb hier wel al wat dingen geleerd, maar het is nog maar mijn eerste woensdag. Normaal ging ik hiervoor al komen, maar toen lukte het niet meer voor mij. Ik vind het hier wel superleuk.”

Samuel Kizungu Mpemba – 1MA

“Ik vind koken superleuk, vooral het proeven dan. 🙂 Ik kook thuis ook soms samen met mijn mama en papa, maar soms ook alleen. Ik kan pannenkoeken en wafels maken. Ik heb al veel bijgeleerd en ik ga thuis ook zeker eens een taart maken.”

Jemima en Kjenna – 1B

“Wij vinden koken heel leuk. Thuis helpen we onze ouders, maar de basisdingen kunnen we alleen zoals puree of spaghetti. Het leukste dat we al gemaakt hebben hier is pizza. We konden dan zelf kiezen wat we op onze pizza legden en we konden hem mee naar huis nemen. Het was superlekker! Als we dit volgend jaar ook nog kunnen doen, komen we zeker terug!”

Amir Mouhadi – 1MA

“Ik ben hier komen koken omdat ik zeer graag een taart wou maken zodat ik dat daarna met mijn vrienden ook zou kunnen doen. Ik ga het thuis zeker ook nog eens proberen. Ik had al geleerd hiervoor om het deeg goed op te kloppen en alles goed af te wegen samen met mijn ouders. Ik zou het zeker opnieuw willen doen!”

Raphaëlle Onya – 1LB

“Het leukste aan koken vind ik het proeven van wat je zelf hebt gemaakt. Ik kook thuis ook, ik heb al eens citroentaart gemaakt. Het is de derde keer dat ik kom, ik heb hiervoor al cupcakes en pizza gemaakt en dan nu taart. Ik vind het zeer goed dat ik hier ervaring kan opdoen.”

Milan Blockx – 1B

“Ik vind het koken leuk. Het is nu mijn vierde keer. Ik heb al pizza, lasagne en tiramisu gemaakt en nu zijn we taart aan het maken. Ik vind het wel spijtig dat ik er bij de appelflappen niet bij kon zijn.De pizza was lekker en heel groot, het was leuk om te maken. Ik kook thuis vaak met mijn mama. Ik heb hier al iets gemaakt wat ik daarvoor al kon maken, namelijk bechamelsaus.”

We kunnen dus concluderen dat dit Leonardoproject zeer geslaagd is aangezien de leerlingen het supertof vinden om te koken en de gerechten ook steeds keer op keer lekker zijn. Als je dus volgend schooljaar graag eens wil koken, schrijf je dan zeker in voor het Leonardoproject koken!