IKSO interviewt

Een interview met Q-dj Jolien Roets!

3 jul · Lotte Sunaert

Jolien Roets over radio & dj en girls talk!

Voor het seminarie communicatie hebben wij een grote eindopdracht meegekregen: een BV interviewen! Ikzelf had onmiddellijk een paar mensen in mijn hoofd die ik zeer graag wilde interviewen. Ik ben snel begonnen met het sturen van e-mails naar vooral mensen in de media, omdat dit mij interesseert. Voor niemand van deze mensen was natuurlijk tijd om het live te doen, maar ik kreeg enkele antwoorden van BV’s die het wel via mail of Skype wilden doen. Uiteindelijk koos ik voor Jolien Roets. Enjoy!

JolienHakim

 

Jolien Roets is één van de stemmen van Q-Music en ze is ook dj onder de naam ‘J. Roots’.  Dat laatste heeft ze trouwens van haar vriend, Hakim Chatar (De Slimste Mens ter Wereld). “Ik heb hem uiteraard in het nachtleven leren kennen, haha. Maar het had evengoed in de media kunnen zijn, want waren we elkaar niet tegengekomen in een club in Antwerpen, dan hadden we elkaar wel op één of ander ‘mediadingetje’ ontmoet. Uiteraard heeft hij een grote inpakt gehad op mijn leven, hij is de zaligste en meest absurde persoonlijkheid die ik ken. Maar hij is ook een zorgdrager en een ondersteuner, een echte manager. Hij heeft me dat duwtje gegeven dat ik nodig had om dj te worden. Het zat wel al in mij, maar ik durfde de stap nog niet te zetten. Door hem durfde ik ineens wel. Ik denk dat we elkaar perfect aanvullen en zachthandig pushen in de richting die we zelf willen.”

 

Ze had nooit durven dromen om ooit dj te worden, maar de radio is altijd Joliens droomplek geweest om  te werken. “Ik heb altijd wel graag naar de radio geluisterd en was gefascineerd door de radiomaker, van wie ik alleen maar de stem kende. Maar ik had er nooit echt bij stilgestaan dat het ook een job kon zijn. Ik speelde vroeger met het idee om woordkunst te gaan volgen, maar koos toch maar een traditioneler pad: vertaler-tolk en daarna lerarenopleiding. Omdat de media me toch nog altijd triggerden, koos ik nog een MaNaMa Radio- en tv-journalistiek. Daar leerde ik via mijn stage op de VRT het wereldje kennen. Al snel werd duidelijk dat radio voor mij het meest aantrekkelijke medium was: spelen met muziek en stem. Verhalen vertellen. Creatief bezig zijn met muziek en woord. En toen heb ik me ingeschreven in de Q-Academy, een opleidingstraject binnen Q zelf, waarin je begeleid wordt door de dj’s zelf en in de échte studio kan oefenen. Na een paar maandjes kreeg ik al een jobaanbod.”

 

Presenteren op de radio en dj’en is een zeer logische combinatie, maar niet echt voor vrouwen. Daar trekt Jolien zich niets van aan. Integendeel, ze moedigt andere meisjes aan om ook in deze wereld te stappen. “Het blijft een mannenwereld. Ik weet niet goed waaraan dat ligt. ’t Is natuurlijk allemaal zeer technisch, veel knopjes, veel computers, en ik denk dat dat nog altijd vooral mannen aantrekt. Dat nerdy kantje – op je kamer ganse dagen muziek zoeken, inladen, cuepoints zetten, edits maken – hebben nog altijd meer mannen dan vrouwen. ’t Is best wel meer dan alleen maar leuke plaatjes kiezen. Misschien dat het nachtleven ook niet voor iedereen is weggelegd… Gelukkig zie ik meer en meer meisjes opstaan om het wereldje te veroveren.

 

Daarnaast is het ook een vermoeiende combinatie. Q-Music overdag, de draaitafel ’s nachts. “Ik moet mezelf behoeden voor overload. Ik ben zelfstandig, dus ik kan moeilijk nee zeggen, want niet werken = geen inkomen. En bovendien zijn de opdrachten die ik krijg allemaal leuk, wat het nog moeilijker maakt om nee te zeggen. Soit, ik moet wel echt keuzes maken, want ik ben heel vaak heel moe. Ik verplicht mezelf dus om af en toe een job te weigeren. En dan heb ik spijt natuurlijk.”

jolien qmusic

 

Ook al lijkt het zo, de twee combineren is niet zo eentonig als je zou denken. Je bent veel met muziek bezig, maar het is toch altijd iets anders. “Elke dag is anders en muziek is de enige constante. ’t Is ook mijn passie, ik kan zelfs in mijn schaarse vrije tijd niet zonder muziek. Bovendien is er wel een verschil tussen de muziek die ik op Q-Music draai (Maximum Hits, pop en dance) en de muziek die in een J.Roots-set zit. Als Q-dj speel ik de muziek die de luisteraar wil horen, als dj draai ik de muziek waar ik zélf fan van ben en dat is vooral hiphop en R’n’B. Het gebeurt vaak tijdens mijn set dat ik bij mezelf denk “Amai, ik heb toch een goeie muzieksmaak”. Haha.”

 

Muziek evolueert even snel als de smartphones tegenwoordig, dus een job bij de radio lijkt niet iets wat je je hele leven blijft doen. En ook voor het dj’en zal je ooit wel eens te oud worden… “Ik denk wel dat er een houdbaarheidsdatum staat op deze levensstijl. Om radio te maken ben je allicht nooit te oud, maar het zal dan niet voor Q zijn, want die mikken toch vooral op jonge mensen. En als je zelf geen jonge mens meer bent, verlies je wel eens de voeling. Het nachtleven is dan weer een roofbouw op je lichaam. ’s Nachts leven is voor iedereen moeilijk, maar hoe ouder je wordt, hoe harder je dat voelt. Het duurt veel langer om te recupereren. Ik denk dus niet dat ik op m’n vijftigste nog elk weekend in clubs zal draaien . Gelukkig bestaan er ook radiostations waar je terechtkan als je geen twintiger meer bent. Wij bij Q noemen zusterzender JOE bijvoorbeeld al lachend “ons pensioenplan”, omdat de presentatoren daar 40’ers en 50’ers zijn. Ik zou wel graag tot m’n pensioen radio blijven maken.”

 

Naast radiomaken en nachtenlang feesten in clubs is Jolien Roets ook zeer actief op Instagram. Ze post bijna dagelijks foto’s en toont haar leven in haar stories! “Op het moment dat mijn vrienden met Instagram begonnen, deed ik dat ook. Door mijn job als Q-dj had ik al een mooie basis aan volgers, maar ik heb wel gemerkt dat ik – door meer mezelf te zijn op social media– een nog groter bereik begon te krijgen. Mensen vragen me soms of ik wel slaap, dat ik precies altijd bezig ben. Uiteraard slaap ik, anders zou ik niet meer leven, maar dàt zet je natuurlijk niet op Instagram. Ik probeer wel zo echt mogelijk te zijn en niet alleen de positieve gebeurtenissen in mijn leven op mijn social media te zetten. Als ik een slechte dag heb (bijvoorbeeld het verlies van een vriend te verwerken of als ik door samenloop van omstandigheden veel stress heb) dan zal ik dat zeker niet verstoppen. Keeping it real.”

 

jolien2 Zichzelf blijven is duidelijk heel belangrijk voor Jolien. Daar hebben sommige meisjes nog problemen mee. Jolien is dan ook sterk bezig met het “empoweren” van jonge vrouwen op Instagram. “Ik probeer gewoon mezelf te zijn en blijkbaar spreekt dat wel aan. Maar ik word aangemoedigd door het feit dat meisjes elkaar zo steunen tegenwoordig. Dat we allemaal onze stem gebruiken om iets te veranderen. Ik heb het al eens gezegd en ik wil het gerust nog eens herhalen: als meisjes de krachten bundelen, dan gebeurt er iets magisch.”

 

De laatste tijd is het inderdaad nodig dat we elkaar steunen. De gebeurtenissen rond Julie Van Espen hebben een grote indruk achtergelaten op iedereen. “’t Is absoluut vreselijk wat er is gebeurd. En uiteraard zijn die dingen al eerder gebeurd, maar voor het eerst heerste het gevoel “Het had elk van ons kunnen zijn”. Op klaarlichte dag, gewoon fietsend, op weg naar vriendinnen… We deden het allemaal al en ‘t is onwezenlijk om te denken dat iemand z’n bestemming niet zou halen. Ik spreek mezelf zelden uit over politieke zaken, dus ik zal niet op de tafel springen en roepen dat justitie z’n werk moet doen. Maar ik wil wél gerust roepen dat het genoeg is geweest. En dat wij ons – los van politici – moeten verenigen op een manier die vreedzaam en solidair is. Daarom dat ik ook heb toegezegd om samen met onder andere Danira Boukhriss, mijn lief Hakim, Ella Leyers en Karen Damen een filmpje te maken, waarin de boodschap “ENOUGH” centraal staat. Wij laten ons niet bang maken, wij verenigen ons in onze kracht. En we kunnen maar hopen dat er geluisterd wordt.” (n.v.d.r. zie hier video ENOUGH: https://www.gva.be/cnt/dmf20190510_04390305/enough-bv-s-roepen-via-filmpje-op-voor-mars-tegen-seksueel-geweld)

 

Om af te sluiten gaf ik Jolien nog enkele dilemma’s:

  • Dj of radio: “Onmogelijke keuze op dit moment. Nu haal ik het meeste uit mijn dj-gigs, qua energie, qua voldoening, maar op lange termijn zal radio altijd een deel van mijn leven uitmaken.”
  • Vandaag één wens maken of binnen tien jaar drie wensen maken: “Ik ben geduldig van aard en niet zo impulsief als bijvoorbeeld mijn lief. Ik zal dus eerder kiezen om te wachten om er het maximum uit te halen.”
  • Voor altijd ‘Baby’ van Justin Bieber in je hoofd of ‘Leef’ van André Hazes Jr.: “Altijd Justin. Altijd.”

 

Volg Jolien Roets op Instagram: https://www.instagram.com/jolienroets/?hl=nl

 

 

Lotte Sunaert

Category: Cultuur