IKSO leest voor

Lessen Nederlands to the next level

17 zesdejaars van IKSO nemen vliegende start met Boekenstoet

In het kader van onze lessen Nederlands werkt IKSO samen met de bibliotheek van Liedekerke

26 voorleesvrijwilligers, 16 deelnemende gezinnen, 33 voorleeskinderen

De gemeente Liedekerke trekt samen met de Provincie Vlaams-Brabant het project Boekenstoet op gang. Boekenstoet, een voorlees-aan-huis project, heeft als doel anderstalige kinderen in hun vertrouwde omgeving te laten genieten van verhalen en zo leesplezier te bevorderen en extra taalprikkels te geven. Het is een nuttige aanvulling op de inspanning die binnen de schoolmuren wordt geleverd. Via dit project worden zowel kinderen als ouders gestimuleerd om Nederlands te spreken.

“Als je wilt dat kinderen intelligent zijn, lees ze dan sprookjes voor. Wil je dat ze briljant zijn, lees meer sprookjes voor,” aldus A. Einstein en ook onze leerkrachten Nederlands. “17 enthousiaste zesdejaars van IKSO Denderleeuw zetten hun schouders onder Boekenstoet, een voorleesproject i.s.m. de bib van Liedekerke.”

 

 

 

boekenstoet1

 

 

 

De bibliotheek sloeg de handen in mekaar met de integratiedienst en het Sociaal huis en zocht voorleesvrijwilligers en gezinnen met anderstalige kinderen die wat extra oefening en ondersteuning konden gebruiken. Maar liefst 26 vrijwilligers, waaronder een groot aantal van onze leerlingen sprongen op de kar. Ook de gezinnen waren enthousiast: 16 gezinnen nemen deel, goed voor in totaal 33 kinderen.

 

 

Op zaterdag 30 november ging het startmoment van Boekenstoet door. Eerst kregen onze leerlingen een workshop met tips en tricks over voorlezen door Annelies van De Horizon vzw. Daarna verwelkomde schepen Hans Eylenbosch de vrijwilligers en gezinnen voor een interactief kennismakingsmoment met bijhorende receptie.

 

 

Onze leerlingen en de kinderen zullen niet alleen voorlezen en luisteren, maar komen ook minimum één keer naar de bibliotheek om spelenderwijs de collectie te verkennen. Daarnaast wordt het Nederlands ook op andere manieren geoefend. Zo staat in het voorjaar van 2020 een gezamenlijke uitstap naar een musical gepland. In mei wordt deze eerste editie afgesloten met een slotfeest en diploma-uitreiking.

Een project in de echte wereld waar onze leerlingen een pak kennis, vaardigheden en competenties mee vergaren.