vzw KODW vernieuwt

Reorganisatie

Van Corona over Leonardo naar Fusio….en nog wat meer

Update 2020. De vrije scholen van Denderleeuw en Welle zijn klaar voor de toekomst. Zowel inhoudelijk als structureel hebben de scholen zich gereorganiseerd om volop mee te gaan in de modernisering van ons onderwijs. De krachten worden nog meer gebundeld, want samen staan ze sterk!

 

Wij zitten nog maar net over de helft van 2020. Nu al is het een jaar om niet licht te vergeten. Het coronavirus heeft op een ongekende manier het leven van iedereen ondersteboven gehaald. Voor onze scholen en onze kinderen betekende het een gehele reorganisatie. Heel wat creativiteit en vernieuwing kwam eraan te pas. Onze Denderleeuwse scholen: Leonardo College, Katholieke Centrumschool Denderleeuw (KCD), ’t Landuiterke en Vrije Basisschool (VBS) Welle, hebben de voorbije maanden tot ieders tevredenheid hun beste beentje voorgezet in het belang van de leerlingen. 

Na 30 jaar IKSO (Instituut voor Katholiek Onderwijs) was het nu samen met de modernisering van het secundair onderwijs in Vlaanderen tijd voor een nieuw project.

IKSO krijgt een nieuwe naam: Leonardo College, een verwijzing naar Leonardo Da Vinci, de bekende Italiaanse kunstenaar, architect, ingenieur, wetenschapper, uitvinder uit de renaissance. Hij was van vele markten thuis, een van de meest veelzijdige personen (homo universalis) die de wereld ooit heeft gekend. Deze nieuwe naam is het begin van  een nieuw tijdperk voor de school. Zij zal nog meer inzetten op veelzijdigheid, zodat de leerlingen maximaal hun talenten kunnen ontwikkelen.

   
   
   

Op 1 juli 2020 zijn de vzw Katholiek Onderwijs Denderleeuw,  die het Leonardo College, KCD en ’t Landuiterke omvat, en de vzw Vrije Basisschool Welle samengevoegd tot één vzw Katholiek Onderwijs Denderleeuw Welle. Alle vrije scholen van Denderleeuw zijn nu verenigd in de vzw KODW.

In deze fusievereniging blijven de scholen hun eigenheid behouden en elk hun eigen accenten leggen, maar ze zullen samenwerken op pedagogisch en didactisch vlak, ervaringen uitwisselen, gezamenlijke nascholingen organiseren en een breed uitwisselingsforum creëren voor leerkrachten, ouders en leerlingen. De 4 scholen van de nieuwe vereniging zullen aan meer dan 2200 leerlingen onderwijs en opvoeding verstrekken. Deze schaalvergroting biedt ook tal van mogelijkheden tot verbetering op bestuurlijk en logistiek vlak.

Op één september krijgt de VBS Welle een nieuwe directrice, mevrouw An Van Neck, in opvolging van Lieve Van Valckenborgh en zal onze afdeling in de Kruisstraat opnieuw een volledige cyclus lager onderwijs aanbieden.

Na het afronden van de infrastructuurwerken – nieuwe toiletten voor KCD en het Leonardo college eerste graad en de werken in de Kruisstraat – starten dit jaar op twee sites belangrijke en ambitieuze nieuwbouwprojecten: één voor het Leonardo College in de Nieuwstraat te Denderleeuw en één voor de VBS Welle in de Kerkstraat te Welle. 

2020 zal geen onbeschreven blad zijn in de annalen van de vrije scholen van Denderleeuw en Welle.