Leonardo is wetenschapper

Een nieuwe studierichting!

Nieuw! Biotechnische wetenschappen in het Leonardo College

De modernisering SO van de 2de graad start op 1 september 2021. Dat betekent voor het Leonardo College 2 nagelnieuwe studierichtingen naast het bestaande studieaanbod. De eerste die we voorstellen is de richting biotechnische wetenschappen.

  • Wil je stoffen opsporen via chemische en fysische technieken?
  • Ben je nieuwsgierig naar de verklaring van natuurverschijnselen?
  • Wil jij je eigen haargel en zeep kunnen maken?
  • Wil je ontdekken hoe je een ei kunt laten vliegen?

Deze richting moet jou voorbereiden op een succesvolle carrière in het hoger onderwijs. Naast wiskunde en wetenschappen (biologie, chemie en fysica) krijg je een grondige opleiding in de biotechnologie (voeding, milieu, productieprocessen, …). Biotechniek betekent letterlijk “technieken toepassen op het leven”. Je brengt in goed uitgeruste laboratoria de theorie in de praktijk; Uiteraard krijg je een brede algemene kennis mee

biotechnieken7
Wetenschappen centraal
  • Wil je afbreekbaar plastic kunnen maken?
  • Spreekt je eigen kraantjeswater analyseren je wel aan?
  • Wil je ontdekken hoe je gezond brood maakt dat je ook goed kan bewaren?
  • Of achterhalen of het mogelijk is om met bacteriën medicijnen te maken?

De leerdoelen van de algemene vakken zijn dezelfde als die van alle aso-opleidingen. Ook de specifieke leerdoelen voor biotechnische wetenschappen zijn grotendeels dezelfde als die van de ASO-opleiding Natuurwetenschappen (bijvoorbeeld voor uitgebreide chemie en biologie). 

Biotechnische wetenschappen is een studierichting met een sterk pakket exacte wetenschappen (wiskunde, biologie, chemie en fysica) gekoppeld aan proefondervindelijk onderzoek in de planten- en dierenwereld.

In biotechnische wetenschappen wordt aandacht besteed aan de studie van de levende materie en haar omgeving. Het hoofddoel is wetenschappelijke kennis verwerven rond actuele ecologische en biotechnologische thema’s. In deze studierichting komen land- en tuinbouw op een wetenschappelijke manier aan bod.

Voor wie?

De studierichting richt zich naar theoretisch sterke leerlingen die begaan zijn met natuur en milieu en een brede interesse hebben voor het leven van plant, dier en mens. Je leert productieprocessen analyseren, opstarten, opvolgen en wetenschappelijk verklaren. Je leert onderzoekstechnieken ontwikkelen en uitvoeren.

Heb jij een grote interesse in alles wat te maken heeft met wetenschappen, natuur en laboratoriumtechnieken? Dan is de studierichting biotechnische wetenschappen echt iets voor jou.