Leonardo interviewt

Een interview met Tom Naegels

Een interview met Tom Naegels

Op dinsdag 18 januari kwam Tom Naegels, auteur van het boek Los, een lezing geven over migratie. Dit naar aanleiding van zijn nieuwe boek Nieuw België, een migratiegeschiedenis. Sarah (6MTWE) en Concha (6MTWE) uit het zesde jaar kregen echter ook de kans om Tom Naegels even te interviewen!

Wat heeft u geïnspireerd om dit boek te schrijven?

Migratie is al zolang ik me kan herinneren, een heel belangrijk politiek onderwerp in ons politieke debat. Ik raakte daar als schrijver door geboeid, door de brede effecten ervan op onze samenleving. Ik schreef er ook al vaak over in andere werken en in kranten. Ik heb me erin verdiept, ik zocht grondig uit waar de verschillen nu precies zaten.

Hoe start u met zo een gigantische research?

Ik ben heel veel naar archieven geweest, ik zocht uit wat er al bestond aan wetenschappelijk-historisch onderzoek. Ik merkte dat daar nog veel gaten in zaten en dat er heel veel onderwerpen zijn waar je over denkt: ‘Hier vind ik helemaal niets over?!’  Ondertussen ben ik een heel enthousiaste archiefonderzoeker geworden: ik probeer zoveel mogelijk bronteksten van de periode zelf te vinden en me vooral daarop te baseren.

Heeft u tips voor mensen die ook graag schrijver willen worden later?

Schrijver? (lacht) Je moet veel, heel veel blijven schrijven en accepteren dat het lang duurt vooraleer je gepubliceerd wordt. Een goede tekst schrijven duurt lang, omdat je heel erg vaak herschrijft. Het publiceren kan dan ook nog lang duren, aangezien het werk in het begin niet altijd goed verkoopt. Het is dus een plan op lange termijn: laat je daar zeker niet door ontmoedigen!

Vindt u dat er een ideale leeftijd is om schrijver te worden?

Het is nooit te laat om te beginnen schrijven denk ik. Ik doe dat zelf al sinds mijn kindertijd, maar ik denk niet dat het uitmaakt wanneer je begint.

Bedankt voor uw tijd, meneer Naegels! We hebben erg genoten van uw uiteenzetting.