Leonardo gaat naar Gent

Bezoek boekentoren en handschriftenzaal

Bezoek Boekentoren

Op 12 oktober verzamelden de talenrichtingen van het vijfde jaar voor dag en dauw aan het station van Denderleeuw. Daar namen ze de trein naar Gent. In Gent gingen ze naar de universiteit, waar twee activiteiten op de agenda stonden.

Bezoek aan de Boekentoren

Eerst vernamen de leerlingen meer over Henry Van de Velde, de architect die de Boekentoren ontworpen heeft. Daarna volgde een technische uitleg over hoe de verticale bibliotheek vroeger functioneerde. Na aandachtig te hebben geluisterd, gingen de leerlingen in groepjes naar de 24ste verdieping van de toren. Met zo’n 64 meter, is dit het hoogste punt van Gent. De leerlingen genoten van het prachtige uitzicht. Ze waren in de wolken.
Op de hoogste verdieping kwamen de leerlingen heel wat te weten over het turbulente verleden van de toren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilden de Duitsers de bovenste verdieping opblazen. Alle leerlingen luisterden vol spanning naar de gids.
Veel leerlingen vonden dit het leukste deel van de uitstap. Wat ze minder fijn vonden, was terug naar beneden gaan. In de kleine lift is er maar plaats voor tien mensen, wat sommige leerlingen een claustrofobisch gevoel bezorgde.
Na heel hoog te zijn gegaan, gingen de vijfdejaars ondergronds. Naar de kelders van de Boekentoren. Het was er frisjes. De leerlingen ontdekten dat dit kwam omdat er in de kelders middeleeuwse boeken worden gerestaureerd. Ze kregen een korte rondleiding in de archieven waar boeken van honderden jaren oud worden verzameld. Dit was een goede inleiding op de volgende activiteit.

Workshop middeleeuwse handschriften

Op het gelijkvloers van de toren stond professor Youri Desplenter al op de leergierige leerlingen te wachten. De professor gaf een interactieve workshop over de geschriften. De geschriften zelf mochten niet aangeraakt worden. Bepaalde boeken waren meer dan anderhalf miljoen euro waard!
De leerlingen schrokken van de waarde van deze oude boeken. Enkelen droomden van wat ze met dit bedrag konden doen: een voetbalclub kopen, een villa met zwembad kopen of op wereldreis gaan. Aan dit gefantaseer kwam plots een einde.

Ze moesten tijdig hun trein halen! De metro die naar het station leidde zat propvol, de leerlingen met claustrofobie klaagden alweer. Met nog enkele minuten voor hun trein vertrok haastten ze zich naar het station. Ze haalden hun trein en keerden terug naar Denderleeuw.