Leonardo op uitstap

Dossin Kazerne en Fort Breendonk

Naar Mechelen met de zesdes

Dinsdag 25 oktober gingen de leerlingen van het zesde jaar op daguitstap naar de Dossin Kazerne en het Fort van Breendonk in Mechelen.

Na het vertrek om 8u15 kwamen ze rond 10u aan in Mechelen.  Daar startte onder begeleiding van een gids een rondleiding in het Kazerne Dossin Memorial Museum, het onderzoekscentrum over de holocaust en mensenrechten.  De geschiedenis van de kazerne en de jodendeportatie tijdens de Tweede Wereldoorlog werden uitgelegd.  Doordat de gebeurtenissen van toen zeer uitgebreid werden verteld, is het gemakkelijker om verbanden te leggen met hedendaagse fenomenen zoals migratie, polarisatie en discriminatie.

Tijdens de middagpauze hadden de leerlingen vrijaf om iets te eten en in de buurt rond te wandelen.

Na de middag was er een rondleiding in het Fort van Breendonk.

We vroegen Paulien (6LMT) en Levi (6EMT) hoe ze de rondleidingen ervaren hadden en wat ze tijdens hun middagpauze deden.

Het bezoek en de uitleg van de gidsen maakten de horror van wat er tijdens WO II gebeurde heel tastbaar.  Misschien was het bezoek aan het Fort van Breendonk nog iets intenser, omdat de gebouwen zoals ze toen waren, er nu nog zijn. Dat maakt het extra realistisch. Het leven in de werkkampen was ongelofelijk zwaar.  Levi bleef vooral bij dat de vader van de gids uit de Dossin Kazerne ook in Auschwitz gezeten had.  Er was per dag maar voor 1000 kcal te eten, wat heel weinig is.  Op het einde, bij de bevrijding uit het kamp, woog de man slechts 35 kilo.

Wat de middagpauze betreft: de lunch in de Croque ’n Roll was een aanrader, de McDonalds was eerder een ontgoocheling.

Om kwart voor 5 vertrokken de leerlingen terug naar Denderleeuw, na een lange zware, maar interessante dag in Mechelen.