Leonardo naar Parijs

De vijfdes naar Parijs

De vijfdes naar Parijs

Bonjour! Van 17 tot 19 mei waren de vijfdejaars van het Leonardo College in Parijs. Naast baguettes en croissants eten hebben ze ook nog andere dingen gedaan. Als je verder leest ontdek je al hun avonturen!

Bij het vertrek stapte iedereen slaperig de bus op, maar de sfeer sloeg snel om. Er werd een bescheiden feestje gegeven. Na een lange rit (met quiz) kwamen ze eindelijk aan in het hartje van Frankrijk. Ze bewonderden de tuinen van Versailles. De meerderheid van de leerlingen vond dit één van de mooiste plekken die ze bezocht hebben. Tussen de beelden, fonteinen en vele planten aten ze hun eerste lunch.

Na hun bezoek aan de gigantische tuinen, gingen ze naar de meest kunstige plaats van Parijs, Musée d’Orsay. Daar kregen ze drie kwartier om de beelden en schilderijen te bezichtigen. Sommigen herkenden de kunstwerken uit de lessen esthetica. Wat iedereen jammer vond, was dat er te weinig tijd was om alle werken te bekijken.

Het Hard Rock Café was de volgende stop. Het café was mooi ingericht, de leerlingen keken vol bewondering naar de gitaren en foto’s die er hingen. Over het eten waren ze minder tevreden, een voorbode voor de hele reis.

Om de dag af te sluiten, installeerden ze zich in het hotel. De kamers waren klein maar des te gezelliger. Er werd nog tot diep in de nacht gelachen, muziek geluisterd en gepraat. Wat niet alle hotelgasten apprecieerden.

Met kleine oogjes meldden ze zich de volgende ochtend aan het ontbijt. Ze aten veel koffiekoeken om genoeg energie te hebben voor de drukke dag die op hen wachtte. Alles buiten de koffiekoeken viel niet echt in de smaak.

Beginnen deden ze met een stadsspel aan het Centre Pompidou. Ze ontdekten alle kleine straatjes en grote monumenten van de wereldstad. Aan de glazen piramides van het Louvre werd er veel geposeerd voor foto’s. De eindbestemming was de kathedraal van Notre Dame, ze was niet goed te zien want er waren restauratiewerken aan de gang. Vanaf hier lieten de leerkrachten de leerlingen los om zelf voor hun lunch te zorgen. De McDonald’s werd overspoeld door leerlingen van onze school.

De Dôme des Invalides was de volgende bestemming. De leerlingen waren al verwonderd door de schitterende gouden koepel. Maar eenmaal binnen waren ze nog meer overdonderd door de gigantische fresco’s en beelden. Het graf van Napoleon werd door de meerderheid van de leerlingen gefotografeerd.

Dan kwam het hoogtepunt van de reis, de Eiffeltoren. Na de volledige lengte van de Champs-Élysées afgewandeld te hebben kwam de imposante, ijzeren toren in zicht. Hier namen de leerkrachten een foto met alle vijfdes. Ook de leerkrachten zelf haalden hun mooiste glimlach boven voor een groepsfoto. Na de korte fotoshoot nam iedereen tijdelijk afscheid van hét symbool van Parijs.
Terug in het hotel verfristen ze zich en aten hun avondeten. De taart en het gebak waren populairder dan het warme eten. Met volle magen vertrokken ze naar hun avondactiviteit.
Na een gezellige busrit van weer een uur, kwamen ze aan bij de oevers van de Seine. Want hun avondactiviteit was een boottocht op de Seine! Iedereen genoot en bewonderde Parijs in het avondzonnetje. Velen hingen over de rand de boot en sommigen speelden Kate van ‘Titanic’ na. Jammer genoeg lichtte de Eiffeltoren niet op, hiervoor moesten ze wachten tot na de tocht.
Alle romantische zielen hun harten werden vervuld van geluk, Parijs is namelijk ook de stad van de liefde.

Laat in de nacht kwamen ze weer aan bij het hotel. De vermoeidheid vrat aan elke leerling, maar dat hield hen niet tegen om er nog een gezellige nacht van te maken. Tot in de kleine uurtjes werd er gepraat en gelachen.

Na een korte nacht meldden ze zich aan het ontbijt. Dit was gelukkig hun laatste maaltijd in het hotel. Na alle souvenirs en de rest van de spullen te hebben ingepakt, vertrokken ze naar Montmartre.
Daar kregen ze een rondleiding van meneer Sondervorst over het arrondissement. Ze bezochten onder andere de Mur des je t’aime.
Aan de Basilique du Sacré-coeur lieten de begeleiders de leerlingen voor de laatste keer los. In kleine en grote groepjes gingen ze shoppen, door de straten slenteren en cafés en restaurants bezoeken. In de drukte verloren sommigen elkaar, maar uiteindelijk vonden ze elkaar terug en verzamelden ze voor een laatste groepsfoto aan de trappen van de Basilique du Sacré-coeur.

Hierna stapten ze terug op de bus, ze zeiden Parijs vaarwel en keerden huiswaarts. De rit naar huis was de gezelligste van alle ritten. Er werd veel gezongen, zelfs de leerkrachten zongen mee!
Toen Denderleeuw in zicht kwam, was er vreugde. Terug op de parking van de Delhaize, waar ze drie dagen geleden vertrokken, stonden alle ouders nu te wachten. Iedereen werd warm ontvangen, verhalen werden verteld en er werd stevig geknuffeld.

Eén ding is zeker: de vijfdes zullen deze reis naar Parijs nooit of te nimmer vergeten!