Leonardo en wetenschap

De vierdes en biotechnologie

De hartslag van de Biotechnologie

De leerlingen uit de Biotechnologische Wetenschappen van het Leonardo College deden een uniek experiment om de hartslag te onderzoeken. De leerlingen van het 4de jaar deden dit niet bij de mens, maar bij watervlooien! Onder de deskundige leiding van leerkracht wetenschappen Kon Jongsuwan, experimenteerden ze erop los.

Op 17 oktober ’23 hebben de leerlingen van 4BW tijdens de les biologie een zeer leuk experiment uitgevoerd. Ze probeerden de hartslag van watervlooien te meten. Diplostraca of watervlooien zijn zeer kleine kreeftachtigen waarvan het hart enkel te zien is met behulp van een microscoop. Dat maakt het experiment dus bijzonder uitdagend.

Ter info. Watervlooien zijn een belangrijke voedselbron voor salamanders, libellen en jonge soorten vis en soms ook voor volwassen exemplaren. Watervlooien zijn eveneens belangrijk bij het helder houden van water, omdat ze veel algen eten.

 

Probleem: de hartslag van een watervlo kan tot 300 of zelfs tot 900 beats per minuut oplopen. Om dit probleem op te lossen, hebben de leerlingen gebruikgemaakt van de hedendaagse technologie, nl. hun smartphone. Het toestel dat de hele dag in onze zak zit, kan dus gebruikt worden om de hartslag te monitoren. Met hun gsm konden de leerlingen de hartslag in slow motion observeren.

Op deze manier leren we wetenschappelijke problemen oplossen met behulp van alledaagse technologieën.