Vernieuwing met Da Vinci Groep

Extra aanbod volgend schooljaar

Het Leonardo College innoveert met Da Vinci Groep

In het Leonardo College worden cognitief sterk presterende leerlingen extra uitgedaagd via uitdagende projecten en oefeningen. Daarnaast komt er een bijkomend aanbod in een eerder groeigerichte optie voor het eerste jaar. De school wil op die manier haar onderwijs nog versterken.

De modernisering secundair onderwijs van de Vlaamse overheid is al enkele jaren uitgerold in de eerste graad en na een grondige evaluatie wil de school enkele aanpassingen doorvoeren. “We merkten dat de modernisering ons hier en daar voor problemen stelde en de hiaten proberen we nu zelf aan te pakken,” aldus campusdirecteur Lars Bronselaer. Het Leonardo College verruimt daarom haar aanbod in de A-stroom in de eerste graad en bouwt tegelijk de B-stroom af. Zo komt er voldoende tijd en ruimte om alle leerlingen mee te nemen op weg naar mooie prestaties.

De optie Groeigerichte Ambitie is een nieuwe optie. Hier krijgen leerlingen extra tijd om de basisleerstof te verwerken. Hier wordt tijdens een extra uur Frans,  Nederlands en wiskunde ingezet op de basisleerstof. Op die manier worden deze leerlingen voorbereid om vlot door te stromen naar de basisopties in het tweede jaar. Deze lesuren worden aangevuld met 2 lesuren verkenning per week. Het gaat om leerlingen die in de basisschool al wat extra uitleg en extra oefeningen nodig hadden om alle doelstellingen te halen. “We proberen hen op een ander tempo toch de basisdoelstellingen van de leerplannen te laten halen om zo te kunnen aanpikken bij een basisoptie in het tweede jaar,” zegt pedagogisch adjunct-directeur Anneleen Gyselinck.

“We streven naar extra excellentie.”

Aan de andere kant van het spectrum streeft de school naar extra excellentie door de cognitief sterk presterende leerlingen onder te brengen in de Da Vinci Groep. Voor een flink aantal leerlingen die vlot de basisleerstof verwerken is er nood aan meer uitbreiding. Het gaat om leerlingen die diepgaande vragen stellen, blijk geven van een scherp inzicht, verrassende redeneringen kunnen opbouwen, razendsnel verbanden leggen, sterk gemotiveerd zijn om een extra uitdaging aan te gaan. Zij kunnen deelnemen aan de Da Vinci Groep. Op wekelijkse basis krijgen zij uitdagende projecten aangeboden, georganiseerd binnen het normale lessenrooster. “De klassenraad zal regelmatig bekijken en beoordelen wie extra uitdaging kan gebruiken,” aldus nog Anneleen Gyselinck.

Om deze vernieuwing te kunnen realiseren zal de school haar middelen optimaal inzetten en dat vraagt aan de andere kant een inkrimping van het aanbod. Daarom zal het Leonardo College de b-stroom in de eerste graad en haar arbeidsmarktgericht aanbod in de 2de en 3de graad afbouwen. Het gros van de leerlingen zit in doorstroomrichtingen en er is voldoende aanbod dubbele finaliteit en arbeidsmarktgerichte studierichtingen in de regio. “We willen de expertise van onze leerkrachten zo efficiënt mogelijk benutten in functie van goed onderwijs,” bevestigt Lars Bronselaer.

Op de infodag van aanstaande zaterdag wordt het vernieuwde aanbod uit de doeken gedaan en uitvoerig toegelicht.

Infodag

  • Wanneer: 3 februari van 9u30 tot 15u
  • Info over de structuur en aanbod in de 1ste graad op het Leonardo College
  • Doorlopend: rondleidingen, workshops en inschrijvingen
  • Schrijf je nu in voor een infomoment (10u – VOLZET, 11u30 of 13u) via deze link: Inschrijven infomoment op infodag