Leonardo bezoekt

5e moderne talen naar Gent

Leonardo College dendert in Gentse Boekentoren.

Op 17 januari brachten de talenrichtingen van het vijfde jaar een bezoek aan de Boekentoren in Gent. Ze kregen er info over de Boekentoren en middeleeuwse manuscripten.

’s Ochtends verzamelden de vijfdejaars van het Leonardo College aan het station van Denderleeuw waar ze de trein richting Gent namen. De reis werd in Gent per bus verdergezet, waarbij ze omstreeks 9 uur aankwamen aan de universiteitsbibliotheek van UGent. In de bibliotheek werd de groep in twee delen gesplitst. De ene groep bezocht eerst de Boekentoren zelf terwijl de andere groep aan de slag ging met middeleeuwse manuscripten.

 

Bezoek aan de Boekentoren

 

Gids Lut nam de leiding en begeleidde de leerlingen doorheen de indrukwekkende 64 meter hoge Boekentoren, waarbij de leerlingen eerst konden genieten van het adembenemende uitzicht op de twintigste verdieping, het hoogste punt van Gent. Hier vertelde Lut over het ontstaan van de Boekentoren. Zo kwamen de vijfdejaars te weten dat de Boekentoren dateert van voor de Tweede Wereldoorlog, ondanks het strakke design. Na de uitleg daalden de leerlingen via de trap af naar de negentiende verdieping waar ze tussen de boeken zelf konden snuisteren. Er werd verteld dat de boeken op een constante temperatuur bewaard moeten worden, zodat ze in goede staat blijven. Tot slot kregen de leerlingen ook nog informatie over de authentieke boekenlift. Ook wel bekend als de paternosterlift, vanwege het gelijknamige kralensnoer dat doet denken aan de ketting van de lift. Henry Van de Velde, de architect die de Boekentoren ontwierp, liet zich hiervoor inspireren door de Amerikanen.

 

Workshop middeleeuwse manuscripten

 

Na het bezoek aan de toren was het tijd voor een workshop rond middeleeuwse manuscripten die geleid werd door professor Youri Desplenter. De leerlingen konden aan een leeg stuk perkament voelen, omdat de handschriften zelf niet aangeraakt mochten worden. Bepaalde handschriften waren namelijk zeer duur. Dat wil zeggen dat zo’n manuscript alleen weggelegd was voor de adel en de geestelijken in de middeleeuwen.

Na het bezoek aan de universiteitsbibliotheek werd de terugtocht te voet ingezet naar het station van Gent vanwege de werkzaamheden aan de tramlijn. Bij aankomst in het station bleek dat de NMBS de reservering van de trein was vergeten door te geven, waardoor de groep de kans had om in de eerste klas terug naar Denderleeuw te reizen.

Het was een interessante dag voor de vijfdejaars van het Leonardo College dankzij de deskundige uitleg van gids Lut in de Boekentoren en de interessante workshop van professor Desplenter. De onverwachte luxe van de eerste klas op de terugreis maakte deze educatieve dag extra bijzonder.

Tekst: Gilles Steleman (5MT)