TITLE

DESCRIPTION

Uitstap naar KBIN

Dinsdag 30 januari gingen de leerlingen van het zesde wetenschappen op uitstap naar het Instituut van Natuurwetenschappen te Brussel.

Deze uitstap wordt jaarlijks ondernomen in samenhang met de vakken biologie en aardrijkskunde. Onder begeleiding van meneer Van de Velde en mevrouw Van den Brande maakten de leerlingen eerst  kennis met de grote collectie van het Natuurwetenschappelijke Instituut. Hier werden ze geleid door talloze dieren die verzameld werden doorheen de jaren. Er waren dieren die uitgestorven zijn en ook dieren die we tot de dag van vandaag buiten tegenkomen. De collectie is opgebouwd uit een grote variatie: van dieren tot vlinders tot ijsberen en zelfs stenen. De leerlingen werden geleid door één van de wetenschappers uit het instituut, hij legde in detail uit wat de collectie zo speciaal maakt, hoe ze de dieren bewaren en gooide er af en toe nog een mopje bij. De rondleiding van die collectie hing samen met de vak aardrijkskunde.

Vervolgens gingen de leerlingen zelf aan de slag. Ze kregen de opdracht om doorheen de exhibitie van de evolutie van de mens enkele vragen te beantwoorden over hoe de mens ontwikkelde doorheen de jaren. De leerlingen vonden het een redelijk makkelijke taak en leerden al wat voorgeschiedenis voor de toekomstige lessen biologie. Na die vragen te beantwoorden mochten onze zesdes ook verder lopen in de hedendaagse studie van de mensen, een onderdeel over de werking van de bevalling, de soorten anticoncepties en nog zaken die ze tijdens vorige lessen leerden.

Om de uitstap af te sluiten konden de leerlingen ook nog even een kijkje kunnen nemen in de dino-exhibitie. In die exhibitie staan levensgrote reconstructies van het skelet van verschillende dino’s. Als laatste kregen ze een bijhorende rondleiding doorheen de nieuwe GIANTS-exhibitie, geleid door een oud-leerling van het Leonardo College. De GIANTS zijn een nieuwe onderdeel van het KBIN, ze willen hier de andere gigantische dieren in de schijnwerpers zetten en aan de bezoekers tonen dat de dinosaurussen niet de enige GIANTS waren op onze planeet.

De leerlingen en begeleiders vonden het een boeiende en leerzaam dag in het KBIN!

Een aantal reacties van de leerlingen:

“Het leukste was dat we backstage konden kijken naar opgezette dieren, insecten en zelfs een versteende bliksem.”

“Het museum was heel interactief door bijvoorbeeld een bar omhoog te hangen waar je aan kon hangen om te kijken hoelang je in vergelijking met een aap aan de bar kon hangen. “