Leonardo pleit

6HW naar de rechtbank

Leonardo pleit in de rechtbank

In het 6e jaar humane wetenschappen gaan de lessen cultuur volop over het thema recht. In die lessen zien de leerlingen uitgebreid hoe de rechtbank werkt. Eens een kijkje gaan nemen in de rechtbank van Brugge was dan ook een zeer interessante uitstap, een mooie aanvulling op die lessen. Op 7 maart ging 6HWB naar de rechtbank.

 

Een kort verslag van de leerlingen zelf.

Toen we aankwamen in aan de rechtbank, werden we direct ontvangen door onze gids. Hij vertelde ons wat meer over wat we in de dag gingen doen en wat voor zaken er vooral aan bod gingen komen. We trokken eerst naar de correctionele rechtbank. Daar behandelen ze vooral strafzaken, zoals misdrijven en overtredingen. Tijdens de zitting zagen we voornamelijk drugszaken. Hierna mochten we eens een kijkje gaan nemen in de politierechtbank. Zij behandelen vooral verkeersovertredingen. Dit waren vooral kleine zaken die niet lang duurde. In de namiddag kregen we de kans om zelf eens een rechtszaak na te spelen. Iedereen kreeg ene rol toegewezen en dan was het aan ons. We kropen in de huid van een echte rechter, advocaat, procureur,…

 

Een aantal reacties:

“Het eerste deel was heel interessant, omdat je veel verschillende soorten zaken zag. Bij de politierechtbank was het iets saaier. Je zag daar vooral van die kleine overtredingen. Het naspelen was wel heel fijn en eens iets nieuws om te doen. Zo kon je ook echt zien of het iets voor jou was.”

“Het was heel leuk om de advocaten eens aan het werk te zien. Vaak zie je het in series en in films, maar nu zag je het eens in het echt.”

“De namiddag vond ik heel leuk. We konden zelf een zaak naspelen en je zag echt dat iedereen ervoor ging. We zaten precies in een echte zaak. Ik had de rol van advocaat en had eigenlijk niet verwacht dat dit iets voor mij was. Ik ben hierdoor echt gaan overwegen of ik hiermee later iets wil doen.”